Cursussen 

Nieuws

Over Ons

 Contact

EVENEMENTEN KALENDER

17 mei 2015 - Lente-inspiratie: 3 voordrachten 

Op Zondag 17 mei 09.00 – 12.00u  Allen Welkom - Inkom Gratis 

Geniet op deze lente-ochtend in een ontspannen sfeer van frisse inspiraties en nieuwe perspectieven. De lezingen zijn voor een ruim publiek. Ze trachten het thema grondig maar toch begrijpelijk te behandelen. Zoals steeds gelegenheid tot vragen stellen en gedachtewisseling. Iedereen is welkom, breng gerust familie en vrienden mee. Reservering niet noodzakelijk. De inkom is gratis en … de koffie staat klaar!

Programma :

09.00u  Onthaal met koffie en gebak

09.30u   Lezingen (gelijktijdig) ‘Voorzienigheid : van armoede tot  overvloed’ door de heer A. De Caluwé (in het Nederlands)

      of ‘La liberté d’expression a-t-elle des limites ? door Mr. M. Duvivier (in het Frans)

10.30u Pauze met koffie en gebak

11.00u Lezing ‘A Sunday Stroll in Venice’ door Mrs. Carol Hartley (in het Engels)

12.00u Einde

Toelichting : Voorzienigheid : van armoede naar overvloed

Voortdurend zijn we bezig met wat we ontbreken – dingen die we willen hebben, zaken die we moeten weten, emotioneel gemis. Dat alles weegt als een last op het bestaan. In deze lezing staan we stil bij al wat ons gegeven is, al wat in het leven, de wereld, het universum,.. . beschikbaar is.

Voorzienigheid is een begrip dat we kennen uit de Klassieke Oudheid en het Christendom. Het werd een goddelijke kwaliteit genoemd en een kenmerk van rede en doordacht beleid. De voordracht zal trachten een beeld te scheppen van deze deugd en aan te tonen hoe ze hier en nu een diepgaande betekenis heeft.

Toelichting : La liberté d’expression a-t-elle des limites ?

“Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu’à la mort pour que vous ayez le droit de le dire” (attribué à Voltaire)

La liberté d’expression a-t-elle des limites? La question peut se poser, mais il est, sans doute,  trop simpliste, dans un élan émotionnel, de répondre : ‘non !’  Alors qu’en est-il ?

Toelichting : A Sunday Stroll in Venice. 

Venice was created by tribes fleeing the brutality of Attila the Hun. How did ‘la  Serenissima’, the most beautiful city in Europe, evolve into a centre of architectural, artistic and musical excellence? What threads of philosophy, religion and beauty can we pick up as we "walk" around the city together in this illustrated talk ? Do the stones of Venice still speak to us?

VOORBIJE  EVENEMENTEN 

Culturele Dag - november 2014

Onze jaarlijkse Culturele Dag zal plaatsvinden op zondag 30 november. De studenten hebben de mogelijkheid om te kiezen uit diverse praktische workshops om zo hun eigen dagprogramma samen te stellen. De opties houden in : ambachten, zingen, toneel, kalligrafie en andere. Zoals steeds variëren de activiteiten van vormend tot onderhoudend en van ernstig tot hilarisch. Misschien komt er zelfs een herhaling van de populaire activiteit van vorig jaar : broodbakken!

De dag loopt van 9:30 tot 16:30u, inclusief een verse en heerlijke buffetlunch. Aanmelden kan vanaf binnenkort, maar noteer nu alvast de dag in uw agenda.

Discantus Koor: concert in Brasschaat

Een heerlijk concert door Discantus, het Londense Schoolkoor, was een hoogtepunt uit het programma van vorig jaar. De dag ervoor arriveerde de bus van Discantus vanuit London bij het schoolhuis in Antwerpen, waar het koor zou overnachten. Op zaterdag zetten ze hun reis verder naar  Amsterdam om daar een concert te geven, om dezelfde avond terug te keren naar Antwerpen.  De volgende ochtend zongen ze reeds tijdens de Hoogmis en het warme applaus van het tevreden publiek was een voorafspiegeling van wat er in de namiddag nog zou komen.

In de woorden van Ingrid Nieuwlandt, één van de organisatoren :

Een stevige wind maakte duidelijk dat de herfst aangekomen was. Bij het naderen van het mooie plein en de statige kerk van Brasschaat, kon men voelen dat er iets te gebeuren stond.
In de kerk viel meteen het fijne evenwicht op tussen oud en nieuw : een ruime, verwelkomende inkomhal schept de tijd om de wereldse drukte achter je te laten en binnen te stappen in een heilige stilte, een ware zegen.
Snel zat de kerk vol met een goede mix van lokale parochianen en studenten van de School voor Filosofie, familieleden, vrienden en kennissen.
En dan gebeurde het. Engelachtige klanken schenen recht uit de hemel neer te dalen en vulden de kerk. Net ervoor, toen het koor tevoorschijn kwam en zich in zijn volle bezetting voor de toeschouwers plaatste, was het voor mij moeilijk te geloven dat dit dezelfde mensen waren die 's ochtends nog met kleine oogjes vanwege de korte nacht, druk doende waren met het samenstellen van de juiste uitrusting, een ontbijt en meer van die dagelijkse dingen.
Hier stond een koor ! Een koor van hoog niveau dat prachtige muziek ten gehore bracht. Mijn hart sprong op en een paar keer welden tranen op, puur geluk. Tijd bestond even niet. Een ervaring van totaal genieten, beschermd als het ware door een glazen koepel. Het was de allerbeste activiteit op die herfstige zondagnamiddag.
Dank u Discantus voor al die uren repeteren, al die jaren van oefenen en doorzettingsvermogen

 

 

 

Cursus Praktische Filosofie

 

Deze inspirerende en uitdagende cursus Praktische Filosofie van 10 weken vindt plaats op maandagavond te Antwerpen, in een lokaal van het Oost West Centrum, Van Schoonbekestraat 148 Antwerpen, en op woensdagavond te Brussel, Gachardstraat 43.

 

De cursus biedt beproefde principes aan die ons bewuster en meer verbonden kunnen maken.  Het is een gelegenheid om deel te nemen aan een levendig gesprek met gelijkgezinde mensen.

 

Schrijf nu in

 

Klik hier om een plaats te reserveren voor de volgende cursus die begint op:

 

maandag 17 september (voorlopig), 2018van 19.30 tot 22.00 u, te 2018 Antwerpen,

Van Schoonbekestraat 148 

woensdag 18 april 2018van 19.30 tot 22.00 u, te 1050 Brussel,

Gachardstraat 43 

 

Vragen?

 

Graag beantwoorden we alle vragen die u mocht hebben over onze cursussen en onze activiteiten.

 

Gebruik gewoon de Contactpagina, of stuur ons een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Een unieke kans om te proeven van Praktische Filosofie

  

Nu verlaagd lesgeld in april 2018: €90 (i.p.v. €135, normaal trimestrieel lesgeld); onder 25 jaar: €40.

 

Het lesgeld is terugbetaalbaar indien de cursist de lessen niet verderzet na de 3de les.

 

 

Copyright © 2014 School voor Filosofie. All Rights Reserved. - Privacy  - Disclaimer