Cursussen 

Nieuws

Over Ons

Contact

GESCHIEDENIS

Opgericht in Londen in 1937 om economische rechtvaardigheid te bevorderen

In 1937 werd te Londen de ‘School of Economic Science’ opgericht om de studie van de natuurlijke wetten te bevorderen die de menselijke samenleving beheersen, alsook alles wat daarmee verband houdt. In die tijd was economie het centrale onderwerp. De School begon als antwoord op de grote economische depressie van de vroege jaren ’30, die een zware impact had op het economische en sociale welzijn van grote delen van de bevolking. De centrale vraag die de grondslag vormde van het onderzoek in dit vroege stadium was hoe economische rechtvaardigheid bereikt kon worden door een eerlijk belastingsysteem en een billijke verdeling van de welvaart.

Fundamentele vragen leidden als vanzelf tot studie van filosofie

Naargelang de studies vorderden, leidden ze tot fundamentele vragen over het wezen van de wereld en het universum, de aard van de menselijke samenleving en de werkelijke essentie van een mens. De exploratie van deze vragen leidde als vanzelf tot de studie van filosofie. Begin jaren ’50 werden de eerste filosofie-cursussen aangeboden en dit werd al gauw het hoofdonderwerp.  Filosofie blijft het centrale onderwerp in de School en vormt het essentiêle uitgangspunt voor alle andere studies

Een aloude filosofische en spirituele traditie als leidraad

oorsprong 001   Mr McCoorsprong 002In 1961 zocht de stichter en het hoofd van de School, Leon MacLaren, contact met een leidende figuur van een oude filosofische en spirituele Advaita Vedanta traditie in India, Śrī Śāntānanda Saraswatī, die de Shankaracharya was van de noordelijke zetel van die traditie. De eerste ontmoeting in 1965 opende een zeer betekenisvolle nieuwe dimensie in de benadering van de School. In de bijna 30 jaar die daarop volgden hielden deze bijzondere leraar en Leon MacLaren gesprekken in de vorm van vraag en antwoord, die een grote rijkdom en diepgang aan kennis voortbrachten. Deze kennis vormt een aanzienlijk deel van het studiemateriaal dat vandaag in gebruik is.

Nadat Śrī Śāntānanda Saraswatī overleed, werd hij opgevolgd door Śrī Vasudevānanda Saraswatī waarmee de School nog steeds regelmatig in contact is.

Internationale expansie

oorsprong 002a   globeDe internationale verspreiding van de School vond voornamelijk plaats dankzij het enthousiasme van Schoolleden die om professionele of persoonlijke redenen naar andere landen vertrokken of terugkeerden.

 

 Oorsprong van de School in België

oorsprong 003In 1970 stichtten Henri en Joan Schoup de School in Brussel. Later, in de jaren ’80 opende een afdeling in Antwerpen haar deuren. Momenteel organiseert de School cursussen in het Nederlands, Frans en Engels. In 1995  gaf Henri Schoup het leiderschap van de School in België door aan Dhr. Alain De Caluwé.

 

 

 

Huidig Leiderschap

oorsprong 004   Lambieoorsprong 005Wereldwijd en qua inhoud van de School-activiteiten staat Dhr. Donald Lambie aan het hoofd, die het leiderschap overnam toen Leon MacLaren stierf in 1994. Zoals hierboven vermeld, is Dhr. Alain De Caluwé het hoofd van de School in België.

 

Cursus Praktische Filosofie

 

Deze inspirerende en uitdagende cursus Praktische Filosofie van 10 weken vindt plaats op maandagavond te Antwerpen, in een lokaal van het Oost West Centrum, Van Schoonbekestraat 148 Antwerpen, en op woensdagavond te Brussel, Gachardstraat 43.

 

De cursus biedt beproefde principes aan die ons bewuster en meer verbonden kunnen maken.  Het is een gelegenheid om deel te nemen aan een levendig gesprek met gelijkgezinde mensen.

 

Schrijf nu in

 

Klik hier om een plaats te reserveren voor de volgende cursus die begint op:

 

maandag 17 september (voorlopig), 2018van 19.30 tot 22.00 u, te 2018 Antwerpen,

Van Schoonbekestraat 148 

woensdag 18 april 2018van 19.30 tot 22.00 u, te 1050 Brussel,

Gachardstraat 43 

 

Vragen?

 

Graag beantwoorden we alle vragen die u mocht hebben over onze cursussen en onze activiteiten.

 

Gebruik gewoon de Contactpagina, of stuur ons een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Een unieke kans om te proeven van Praktische Filosofie

  

Nu verlaagd lesgeld in april 2018: €90 (i.p.v. €135, normaal trimestrieel lesgeld); onder 25 jaar: €40.

 

Het lesgeld is terugbetaalbaar indien de cursist de lessen niet verderzet na de 3de les.

 

 

Copyright © 2014 School voor Filosofie. All Rights Reserved. - Privacy  - Disclaimer